מי הוא משה בערק?

משה בערק המתגורר ברמת בית שמש הינו מורה מוסמך לפיתוח קול שקיבל את הסמכתו מהאקדמיה למוזיקה ע"ש רובין בירושלים. משה התחיל את הקריירה המוזיקלית שלו בדרום אפריקה, כבר בגיל עשר שר במקהלת בית הכנסת הגדול בקייפטאון. כשעלה לארץ הקודש שר בבית הכנסת הגדול בירושלים עם החזן נפתלי הרשטיק תחת שרביטו של אלי יפה. וכן למד באקדמיה למוזיקה ע"ש רובין בירושלים ובמכון לחזנות בתל אביב שבניהולו של החזן נפתלי הרשטיק. משה שר עם חזנים וזמרים מהשורה הראשונה בארץ ובעולם כדוגמת אברהם פריד, משה שטרן, יעקב מוצן, ישראל רנד, נפתלי הרשטיק, יצחק מאיר הלפגוט, יעקב שוואקי, ברוך לוין ועוד... וכן תחת שרביטם של המנצחים זובין מטה, קורט מזור, אנטוניו פפנו ועוד.... משה שר במקהלות חזנים בירושלים ובמודיעין והנו אחד האחראים על פיתוח הקול של זמרי המקהלה. משה הקים בבית שמש ובביתר קורס חזנות שבו מלמד גם מר שרגא הרשטיק – בנו של החזן נפתלי הרשטיק. משה מתעסק כבר 20 שנה בהוראת פיתוח הקול בבית שמש ובירושלים לחזנים וזמרים ולאחרונה אף הקים קבוצות למלמדים עם בעיות צרידות בכל רחבי הארץ.

מה זה בכלל פיתוח קול?

מוזיקה הנה אחת מנפלאות היצירה של בורא עולם לאדם, משחר האנושות שקלו בני האדם על אומנות זו ובכל תקופה עוצבה והתפתחה מוזיקה באופן שונה ומעניין.
פיתוח הקול מסייע לכל אדם הרוצה להשתמש בגרונו ולשפר את בצועיו הקוליים, בין אם חובב שירה הוא המעוניין לשיר באופן איכותי יותר ובין אם הוא בעל תפילה או זמר המעוניין להתחזן באופן טוב יותר מבלי שקולו יתחרחר או יצטרד לאחר כמה דקות של שירה.
פיתוח קול יכול אף לסייע מאוד לאנשים שהדיבור תופס חלק חשוב בעבודתם כגון מורים ומרצים, שלעתים קרובות חשים בעייפות ובצרידות בקול.
מעטים האנשים הנולדים עם קול ויכולים לשיר ולשחק עם קולם ללא מאמץ וללא נזקים, לכן רוב בני האדם שצריכים להשתמש בקולם מעל לרמת דיבור סטנדרטית צריכים ללמוד פיתוח קול.
תהליך הפקת הקול הן בדיבור והן בשירה מתבצע כך - האוויר נכנס מהפה לריאות ומשם חזרה לקנה. חיכוך האוויר במיתרים הנמצאים בקנה הופך את האוויר לגלי הקול. גלי הקול צריכים להדהד ולהיכנס לתיבת תהודה ואז יוצא הצליל מהפה. על מנת להבין יותר נשווה את גוף האדם לגיטרה נדמיין את מבנה הגיטרה. צוואר הגיטרה עליו נמצאים המיתרים ותיבת תהודה מעץ בצורת הספרה 8. בעת הפריטה על המיתרים נוצרת תזוזה המביאה לכך שגלי הקול שנוצרו נכנסים לתיבת התהודה ומסתובבים בחלל וכתוצאה מכך נשמעים הצלילים. מכיון שגוף האדם בנוי מבשר ודם ולא מעץ, העבודה קשה ומורכבת.

פיתוח קול בנוי בעיקר מארבע עקרונות:

  1. מיקום
  2. פתיחת גרון
  3. נשימה נכונה
  4. תמיכה

 

מה עושים בשיעורים?

לומדים למקד את הקול בסינוסים ולשחרר את הגרון כדי לאפשר לצליל להדהד בכל החללים בגוף ללא שום תפיסות ומתח, לנשום מהסרעפת ולתת תמיכה מהבטן כדי לתמוך את עמוד האוויר לנסוע אל תיבת התהודה על מנת לשחרר את הצליל באופן חופשי ביותר להשתחרר מהפה. כמה שיותר משתחררים בגוף בתיבת התהודה, משחררים צליל יותר גדול ויפה.